Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...

witam !!!!

Ja za kilka dni oddaje projekt do adaptacji . Napisz coś więcej o tym kominie to zwrócę uwagę u siebie . Czy dokonywałeś jakiś zmian w projekcie ??? Co ci się nie podoba w nim ???? Dla mnie salon mógłby byc troszeczkę większy ,ale otwarta przestrzen na kuchnię i korytarz optycznie powinna go powiększyć . Wyrzucam tez kominek na zewnątrz .

pozdr D.RZ

komin rogiem wchodzi do kosza, a prznajmniej byłby na tyle blisko, że zrobienie obróbek blacharskich będzie skomplikowane a każde rozszczelnienie będzie groziło przeciekami.

Co do zmian, to jest ich cała lista, ale najważniejsze to poszerzenie domu o 120 cm aż do uzyskania symetrii (garaż będzie trochę szerszy).

Po za tym w związku z lokalizacją w stosunku do stron świata przeniosłem kominek na ścianę pomiędzy salonem a sypialną oraz powiększyłem okna (ze 120x120 na 140x140).

Likwidujesz kominek wewnętrzny??

A jakie Tobie przychodzą sugestie do głowy ?

Witam !!!!

Likwiduje kominek ,ale ten który jest na zewnątrz na tarasie bo wydaje mi się zbędny . A dlaczego ty przenosisz kominek na inna ścianę ??? Jak masz usytułowaną działkę ??? U nas wjazd na działkę jest od strony południowej więc stąd ten projekt . Napisz prosze więcej o zmianach które zrobiłeś w projekcie .Może i nam się to przyda bo jesteśmy jeszcze przed adaptacją . Prawde mówiac my nie robimy prawie żadnych zmian .

pozdr D.RZ

• 6 months później...
Witam !!!!

Likwiduje kominek ,ale ten który jest na zewnątrz na tarasie bo wydaje mi się zbędny . A dlaczego ty przenosisz kominek na inna ścianę ??? Jak masz usytułowaną działkę ??? U nas wjazd na działkę jest od strony południowej więc stąd ten projekt . Napisz prosze więcej o zmianach które zrobiłeś w projekcie .Może i nam się to przyda bo jesteśmy jeszcze przed adaptacją . Prawde mówiac my nie robimy prawie żadnych zmian .

pozdr D.RZ

Mam zamiar wystartować z tym samym projektem (Neptun). Przeczytałem dyskusję i mam pytanie o kolejne problemy tzn. co się pojawiło po styczniu 2005. Jakie zmiany ostatecznie wprowadziłeś do projektu itp.

pozdrawiam

Wojtek

• 4 weeks później...

Witajcie,

od kilku dni jestesmy posiadaczami projektu Neptun. Budowe planujemy rozpoczac w przyszlym roku w Tomaszowicach (ok. 10km na polnoc od Krakowa). Mam w zwiazku z tym pytanie do beesika. Czy byloby mozliwe odwiedzenie Twojej budowy i wymiana doswiadczen (ekipy, koszty itp), ew. jakis kontakt mailowy?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...

witajcie już w 2006

własnie znalazłem Wasz projekt "Neptun". Mam problem z wyborem projektu i dlatego skaczę po różnych wątkach myśląc, że już wybrałem właśnie ten ostateczny projekt.

Neptun spełnia wszystkie nasze wymagania ( drobne zmiany to odwrócenie salonu)

Mam kilka pytań do tych co już realizują i będą realizowali ten projekt.

Jak ukaładała się Wam współpraca z pracownią?

W którą stronę beesik przesunąłeś komin zawadzający o kosz?

Gdzie można obejrzeć już wybudowany lub budowany neptun?

Czy tylko okna połaciowe to dobry pomysł w dwóch pokojach na górze?

Czy ktoś próbował zrobić tam lukarny?

będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i poświęcony czas

błądzący we mgle

tezet

Hej.

No wlasnie, tez mnie mecza te okna polaciowe. Tez sie zastanawiam jakby to bylo, gdyby je zamienic na lukarny. Ale wtedy to raczej bym szukala innego projektu. Z drugiej strony polaciowe okna daja wiecej swiatla (jesli nie sa zasypane sniegiem) niz lukarny.

Inny problem to suszenie prania. Mam dwojke dzieci, co dzien pelna pralke prania i absolutnie dosyc zawadzania glowa (i wzrokiem) o suszace sie barchany w lazience :)

I jeszcze jedno co mnie powstrzymuje przed wyborem Neptuna to to, ze nie ma tam milego miejsca na ustawienie duzego stolu :)

Co do zmian postanowionych, to chcemy zrezygnowac z kominka zewnetrznego i przesunac wewnetrzny kominek tak, zeby konim nie biegl po scianie zewnetrzej. I troche zmienimy proporcje salonu, tak zeby spelnial audiofilskie wymagania. (Dokladnie jak, musimy jeszcze poczytac)

Poza tym wszystkim jest to bardzo mily projekt. Mam pare orginalnych stron z projektu i widze, ze ma duzo przestrzeni. Poddasze ma po podlodze okolo 100 m!

Pozdrawiam i

Szczesliwego Nowego Roku.

b.